Tomatensoep met kokosmelk en witte bonen

Deze keer gaan we het heel eenvoudig houden! We hebben dus geen halve winkel exotische kruiden nodig.
De voorbije weekends waren gevuld met beeldhouwen en de week met een interessante training op het werk dus weinig focus ’s avonds om artikels af te werken. Of misschien gewoon wat luiheid ;-)
In de  serre zijn de voorbije weken stilaan alle soorten tomaten rijp aan het worden.
Het is dus geen slecht idee om met simpele ingrediënten, op de moment dat ze perfect zijn, een lekkere maaltijd tomatensoep te maken.

Het is het tweede seizoen dat ik een kleine serre heb.
Een serre is ideaal om te experimenten met verschillende soorten groenten en fruit die iets meer warmte nodig hebben.
De 4 soorten tomaten in de foto ga ik volgend jaar zeker terug planten.
De grote tomaat bovenaan, Stakeless, is een grote stevige struiktomaat, met vlezige tomaten die lang houdbaar zijn. Struiktomaten zijn handig want je moet niet “dieven”.
De kerstomaat rechts bovenaan heeft een rare naam en bijna grijze wollige bladeren : Fuzzy Wuzzy. Zoet, weinig zaden en niet te waterig.
De langwerpige tomaat is een Italiaanse klassieker en een topper voor o.a. sauzen : San Marzano.
Het vruchtvlees is heel stevig en ze bevatten bijna geen slijmerige zaden.
De kleine tomaatjes onderaan zijn zoete stevige trostomaten : Principe Borghese.

In sommige gerechten moet je de ingrediënten gewoon hun werk laten doen.
De tomaten spelen de hoofdrol in deze tomatensoep : zurig zonder te zuur of waterig te worden aangevuld met de iets of wat zoete romige kokosmelk of gewone room.
Daarna genoeg gewone zwarte peper of een beetje chili om het geheel af te kruiden, de witte bonen voor hun aardse smaak en om dit gerecht om te toveren tot een voedzame maaltijdsoep.

We werken tenslotte de soep af met groene kruiden, zoals peterselie, om de boel op te frissen.

Tomatensoep met kokosmelk en witte bonen

Ingrediënten

  • 1 ajuin (fijngesneden)
  • 2 eetlepels olie
  • 700 gr tomaten (in klein stukjes gesneden)
  • 150 ml kokosmelk (of gewone room)
  • 300 ml water (of bouillon)
  • zout
  • zwarte peper (of rode chilli)
  • 1 blik witte bonen (zelf gekookte zijn natuurlijk beter)
  • groene kruiden (peterselie, dille of kervel)

Werkwijze

  1. Stoof de ajuin 5-10 minuten in de olie tot die doorschijnend begint te worden.;
  2. Voeg de tomaten, kokosmelk of room en het water of bouillon toe en laat ongeveer 15-20 minuten sudderen tot de tomaten gaar zijn.;
  3. Mix de soep. Perfectionisten kunnen de soep nog zeven.
  4. Breng daarna op smaak met zout, peper of wat chili. Als de tomaten te zuur zijn een snuifje suiker of stevia toevoegen.
  5. Voeg de witte bonen toe en laat deze even opwarmen in de soep.
  6. Werk af met de fijngesneden groene kruiden naar keuze.
Delen Commentaren
comments powered by Disqus